اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی بیماری التهابی و مزمن است که ستون مهره ها، مفاصل ساکروایلیاک و برخی دیگر از مفاصل بدن را معمولا بصورت دوطرفه درگیر عوارض خود می کند.
شیوع این بیماری برخلاف سایر بیماری های روماتیسمی در بین خانم ها بیشتر بوده و علت اصلی آن تاکنون بطور دقیق مشخص نشده اما محققان تلفیقی از عوامل محیطی و ژنتیکی را در بروز آن موثر می دانند.
سابقه ابتلا فردی در خانواده به بیماری های روماتیسمی و همچنین ابتلا به بیماری های عفونی ریسک بروز اسپوندیلیت آنکیلوزان را ازفایش می دهند.
علائم این بیماری معمولا در سنین نوجوانی و جوانی خود را نشان می دهند و سبب بروز عوارضی همچون از بین رفتن قوس کمری و ایجاد ظاهر خمیده در فرد ، درگیری مفاصل و … می شود.
مشکلات چشمی، قلبی و ریوی نیز از عوارض این بیماری هستند که در صورت پیشرفت بیماری و در برخی افراد دیده می شوند.
اسپوندیلیت آنکیلوزان ممکن است سبب استخوانی شدن لیگامان ها و تاندون های مهره ها بخصوص در محل اتصالشان به استخوان شود که این وضعیت منجر به ایجاد یک ظاهر خمیده در ستون مهره های فرد می شود.
خوشبختانه بیشتر مبتلایان به این بیماری با روش های مناسب درمانی و توانبخشی می توانند زندگی هادی داشته باشند ولی در صورتی که قسمت های دیگری از بدن مانند قلب ، ریه و چشم ها نیز درگیر شده باشند درمان سخت بوده و فرد درگیر مشکلات زیادی خواهد بود.
قرار دادن کمپرس گرم بر روی محل های دردناک سبب افزایش جریان خون در آن محل و تسکین درد می شود.
فیزیوتراپی بهترین و موثرترین روش درمان اسپوندیلیت آنکیلوزان است که نقش موثری در تخفیف عوارض ایجاد شده برای بیمار دارد.
حفظ تحرک عمومی ، تسکین درد و التهاب مهره ها و سایر مفاصل درگیر بیماری ، حفظ و بهبود دامنه حرکتی و کمک به افزایش تحرک مفاصل و جلوگیری از تغییر شکل آن ها از مهم ترین اهداف فیزیوتراپی در مبتلایان به این بیمار هستند.
برای کاهش درد و التهاب مفاصل استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی می تواند کمک کننده باشد.
در صورت پیشرفت بیماری و تغییر شکل مفاصل جراحی ضروری خواهد بود.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در پیروزی – فیزیوتراپی در نبرد – دکتر فیزیوتراپی – فیزیوتراپی خوب در شرق تهران