آرتروز مچ دست نوعی بیماری تخریبی و پیشرونده و التهابی است که به دلیل فرسودگی و تخریب تدریجی غضروف مفصل مچ دست رخ می دهد.
این بیماری منجر به بروز درد در مچ دست بخصوص هنگام حرکت دادن و استفاده از آن ، التهاب و تورم مچ دست و همچنین محدود شدن دامنه حرکات مچ دست می شود.
وارد شدن فشار زیاد به مچ دست در اثر حرکات مکرر مچ دست مهم ترین عامل در بروز این بیماری است و عواملی همچون افزایش سن ریسک بروز آن را افزایش می دهنده چراکه با افزایش سن غضروف ها آسیب پذیر شده و امکان بروز بیماری های مفصلی افزایش پیدا می کند.
همانطور که گفته شد آرتروز مچ دست بدلیل تخریب غضروف مچ دست رخ می دهد ، از آن جایی که وجود غضروف برای حرکات طبیعی مفصل و جلوگیری از آسیب دیدگی آن ضروری است در نبود غضروف استخوان ها بر روی هم ساییده می شوند که این وضعیت منجر به بروز درد و التهاب مچ دست در هنگام استفاده از آن می شود.
خانم های خانه دار و افرادی که به دلایل شغلی مچ دست آن ها تحرک بالایی دارد و بطور مکرر خم و راست می شود بیش از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به آرتروز قرار دارند.
اگرچه آرتروز مچ دست مانند آرتروز در دیگر مفاصل بدن درمان قطعی ندارند اما با برخی راهکارها می توان علاوه بر تسکین علائم و عوارض ایجاد شده برای بیمار به جلوگیری از پیشرفت تخریب غضروف مفصلی و پیشرفت بیماری کمک می کند.
فرد باید از میزان تحرک و فعالیت مچ دتس خود برای جلوگیری از وارد شدن فشار بر مچ دست بکاهد.
استفاده از بریس یا مچ بند طبی نیز با محدود کردن حرکات مچ دست به تخفیف علائم بیماری کمک می کند.
گرم کردن مچ دست با استفاده از کمپرس گرم نیز سبب بهبود گردش خون در مچ دست و کاهش احساس درد می شود.
برای تسکین درد و التهاب استفاده از داروهای ضدالتهبا غیراستروئیدی مانند دیکلوفناک و ایبوپروفن موثر است و در صورتی که در بیمار با این داروهای تخفیف پیدا نکند ممکن است پزشک تزریق داروهای استروئیدی را توصیه کند.
فیزیوتراپی دست بهترین روش درمانی غیرجراحی آرتروز مچ دست است که نقش موثری در تخفیف عوارض ایجاد شده برای بیمار دارد.
تمرینات فیزیوتراپی علاوه بر کمک به تسکین درد و کاهش التهاب به افزایش دامنه حرکتی مچ دست که به دلیل آرتروز کاهش یافته خواهد داشت.
در صورتی که اقدامات فوق نتوانند کمکی به تسکین درد بیمار و بهبود عملکرد مچ دست بکنند جراحی انجام می گیرد و پس از آن فیزیوتراپی برای کاهش عوارض ناشی از جراحی و تسریع بهبودی توصیه می شود.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی دست – علائم آرتروز – فیزیوتراپی آرتروز دست – فیزیوتراپی خوب در شرق تهران